‘Ja maar DAT doen we hier niet!’

‘Ja, maar DAT doen we hier niet!’

Angst killt creativiteit en innovaties. Bang om dingen fout te doen. Krampachtig vasthouden aan bepaalde werkwijzen ‘omdat ze altijd hebben gewerkt’. In deze tijd is het voor bedrijven en medewerkers essentieel om (noodgedwongen door corona) veranderingen door te voeren. Te kijken naar wat anders kan. Te kijken naar wat er verbeterd kan worden. De uitdagingen kunnen gigantisch zijn. Werkgevers worden uitgedaagd om na te denken over vragen als: Hoe blijft het bedrijf toekomstbestendig en wendbaar? Hoe houd je je hoofd boven water?

En, als de organisatie toekomstbestendig(er) en wenbaar(der) moet worden, wat vraagt dat dan van medewerkers? Exact! Het vraagt precies hetzelfde van medewerkers. Het vraagt om creativiteit, uitproberen, verandering, innovatie, wendbaarheid, expirimenteren. Het vraagt om het bieden van vertrouwen in onzekere tijden.

Ja maar dat doen we hier niet – past niet meer.

Angst om fouten te maken, om te veranderen en om daarvoor ‘afgestraft’ te worden – past niet meer.

Een op angst-gedreven organisatie(cultuur) – als je het mij vraagt was het nooit gepast. Nu past het zeker niet meer.

Wat past wel?

Het bieden van een veilige werkomgeving om creativiteit optimaal te bevorderen onder medewerkers

Het versterken van het team(gevoel) – We’re in this together

Het vieren en waarderen van (vernieuwende) succes(en). Het hoeft niet groots, het hoeft geen geld te kosten. Een compliment is een kleine moeite en bevordert de motivatie van medewerkers

Ja maar dat doen we hier niet. Tsja, als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Soms al jaren of decennia lang. De vraag is past dat nog in deze tijd? Heb jij daar weleens over nagedacht? Hoe stimuleert jouw werkgever innovatie en past dat bij jou? Wat heb jij nodig van jouw werkgever om je creativiteit maximaal in te kunnen zetten? Waar word jij blij van in jouw werk en organisatie?

#HR #werkgeluk #duurzameinzetbaarheid #loopbaan #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #werkenmetplezier #hrm #empowerment #womenempowerment #zelfliefde