Pas jij je aan in jouw team en/of organisatie of pas je erin?

OEI dat is een goede! Heb je daar weleens over nagedacht? Pas jij je aan in jouw team en/of organisatie of pas je erin? Hoe gaat jouw werkgever om met verschillende persoonlijke profielen en talenten?

Uit onderzoek blijkt dat teams die zijn samengesteld met mensen die verschillende achtergronden (bijvoorbeeld studie, geografisch, cultureel, leeftijd, man/vrouw) en verschillende talenten succesvoller en wendbaarder zijn dan teams die homogeen zijn samengesteld. Het is ook wel logisch. Als een team bestaat uit 3 mensen die allemaal goed zijn in het uitzoeken van informatie maar net besluitvaardig zijn, dan werkt dat minder efficient dan teams waarbij één iemand informatie zoekt, de ander goed is in het analyseren van deze informatie en de voor- en nadelen en de laatste die goed is in besluiten nemen.

Het klinkt zo logisch en toch wordt niet overal een diversiteit aan talenten even goed gewaardeerd. Het kan zo zijn dat Pietje altijd degene is die op de cijfertjes let (tot wel 3 achter de komma!) en elk detail uitgewerkt wil hebben. Dat kan worden ervaren als heel irritant, zeker als dat er ook nog voor zorgt dat er vertraging wordt opgelopen of bepaalde besluiten helemaal niet meer worden genomen daardoor. Alleen het is ook een talent. Met Pietje in je team wordt in ieder geval het cijfermatige of budgetaire stuk goed geregeld. Kun je die vast van je lijstje afvinken en verder met het volgende onderdeel!

Hoe gaat jouw organisatie om met een diversiteit aan talenten? Wordt dat gewaardeerd of heeft men liever geen feedback of mensen die ‘altijd moeilijk doen’? Wordt er talentgericht gekeken? En, hoe zit het eigenlijk bij jou? Stel dat jij Pietje bent met je megatalent voor cijfers (of wat jou dan ook past want zoveel mensen zoveel talenten). Pas jij in het team en worden jouw inzichten gewaardeerd of heb je inmiddels geleerd dat bepaalde uitingen niet zo worden gewaardeerd en pas je jezelf aan? Aan het team of de organisatie?

Organisaties die geen talentgerichte benadering kennen missen op een gegeven moment bepaalde inzichten en visies. Er ontstaan blinde vlekken. Iedereen kent de situaties wel waarbij achteraf wordt gezegd: hoe konden we dat nou over het hoofd zien?

Een talentgerichte benadering vergroot het begrip binnen teams en organisaties. Het is superinteressant om dat eens (meer) te proberen. Wat brengt het jou? Zowel om eens door de ‘talentenbril’ naar je collega’s te kijken maar ook naar jezelf. Wat doet het met jou als je je minder aanpast en je talenten volop benut. Kost het je minder moeite en geeft het je meer energie of is het een verloren ‘strijd’ (en wat zegt dat dan)? Ik ben benieuwd! Deel je het met mij?

#HR #werkgeluk #duurzameinzetbaarheid #loopbaan #persoonlijkeontwikkeling #persoonlijkegroei #werkenmetplezier #hrm #empowerment #womenempowerment #zelfliefde